Als je al eens een fotoshoot bij ons hebt gedaan dan weet je al dat de lage resolutie bestanden welke wij leveren voor gebruik op internet voorzien zijn van ons logo/watermerk. Heb je nog geen fotoshoot bij Shoot4U gehad, op de website bij alle pakketten en mogelijkheden staat het vermeld.
Shoot4U levert na de fotoshoot de lage resolutie bestanden met logo/watermerk.
Deze bestanden zijn NIET geschikt om af te drukken, maar expliciet bedoelt om op internet te gebruiken, zoals facebook bijvoorbeeld.

Waarom doen we dat nou, zo’n logo plaatsen op de foto’s?
Daar zijn een aantal redenen voor die allemaal met het auteursrecht en portretrecht te maken hebben. Dat zijn de rechten (en plichten) van de fotograaf en de geportretteerde (die persoon/personen die op de foto staan).

In de eerste plaats is het verplicht om bij publicatie (wat plaatsing op internet is) de naam van de fotograaf te vermelden. Door het plaatsen van het logo hoef jij dit niet nog eens apart zelf te doen! En….zo is het ook geregeld voor het geval je het per ongeluk vergeet.

Ten tweede: door het gebruik van een logo op de foto wordt de kans dat de foto door anderen van internet geplukt en gebruikt word kleiner. Dit is zowel bescherming voor de fotograaf als voor de geportretteerde.

Ten derde: Bij plaatsing van de foto op Facebook geef je Facebook expliciet toestemming om jouw foto te gebruiken. Ter promotie van Facebook en bedrijven waar zij zaken mee doen. Daarnaast geef je toestemming dat de foto door Facebookgebruikers gedeeld mag worden. Dit heet een uitgebreide gebruikerslicentie. Ook hier beschermt het logo weer zowel de fotograaf als de geportretteerde.

Even een kleine uitleg over punt drie.
Het delen van jouw foto zul je waarschijnlijk geen enkel probleem vinden als het door familie en vrienden gebeurt. Maar zodra jouw foto op bijvoorbeeld de pagina van Henk’s Fashion komt te staan wordt het al een stuk minder leuk. Of met van die “komische” teksten van Kakhiel.
En…helaas…..volgens de gebruikersvoorwaarden van Facebook mag dit dus gewoon!
Gelukkig maakt een logo/watermerk de foto minder geschikt voor dergelijke “grapjes”.
Ook voor het commerciele gebruik van Facebook en haar partners is de foto direct niet zo interessant meer.

Nu je bovenstaande redenen hebt gelezen begrijp je vast ook dat het verwijderen van het logo NIET mag. De vorm waarin je het lage resolutie bestand van ons aangeleverd krijgt is zoals je deze mag gebruiken.

Uiteraard hebben de afdrukken die je bij ons besteld GEEN logo. En indien je Hoge Resolutie bestanden bij ons koopt om zelf je afdrukken te regelen bevatten die uiteraard ook geen logo.
Maar….die Hoge Resolutie bestanden mogen dan ook weer niet op internet terecht komen.

iBaby Rutger iMarije 2 iKids